Ogórki ceniono już 3 tys. lat temu. Chętnie zajadali się nimi mieszkańcy Indii, starożytni Grecy i Rzymianie. W XVII wieku we Francji ogórki zaczęto uprawiać w szklarniach. W tym czasie trafiły do Polski i stały się jednym z populraniejszych warzyw. Dziś chętnie jemy ogórki kiszone czy konserwowe, ale na wiosnę najlepsze są ogórki małosolne. Oto najprostszy przepis na domowe ogórki małosolne.
29 maja, 2017
25 maja, 2017
Ewa Hangel "Vege kociołkowanie" - recenzja książki
W tym sezonie to kociołek, a nie grill, będzie hitem. Dzięki nowej książce kulinarnej Ewy Hangel "Vege kociołkowanie" poznacie mnóstwo przepisów na wegetariańskie dania jednogarnkowe, które przygotujecie w kociołku. Ich największą zaletą jest to, że nawet po zakończonym sezonie na imprezy plenerowe, bez problemu można wszystkie te dania przygotować w domu.
10 maja, 2017
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływająca na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Subskrybuj:
Posty (Atom)