30 grudnia, 2015
23 grudnia, 2015
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą
Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.
18 grudnia, 2015
Kuchnie świata: frittata z łososiem i szpinakiem
Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.
15 grudnia, 2015
12 prezentów kulinarnych pod choinkę
Według badania wykonanego przez PBS prawie 70 proc. Polaków spodziewa się, że pod choinką znajdą prezent. Już połowa grudnia, a pewnie nie wszyscy mają gwiazdkowe upominki. Dlatego przygotowałam listę kulinarnych hitów, które zachwycą, pobudzą kubki smakowe i zrobią niesamowite wrażenie na stole.
11 grudnia, 2015
Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami
To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Oto łatwy przepis na ciasto czekoladowe z kumkwatem, które świetnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia.
07 grudnia, 2015
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi
Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka.
Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe.
02 grudnia, 2015
Sałatka hawajska
Sałatka hawajska to promyk słońca w pochmurne dni. Słodycz ananasa przeplata się z aromatycznym curry, a kukurydza jest idealnym uzupełnieniem tych smaków. Oto prosty przepis na lekką i smaczną sałatkę.
26 listopada, 2015
Gryczana granola z jagodami goji
Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec XIX wieku. Podawana z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oto przepis na granolę z płatków owsianych i gryczanych z dodatkiem jagód goji.
18 listopada, 2015
Puszyste ciasto z jabłkami i czekoladą
Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady.
12 listopada, 2015
Zupa z dyni i soczewicy
Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Oto łatwy i sprawdzony przepis na zupę z dyni i soczewicy
06 listopada, 2015
Brukselka i spółka z patelni
Ojczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian.
02 listopada, 2015
Gruszkowiec z orzechami włoskimi
Gruszki znane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania.
28 października, 2015
21 października, 2015
Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką
Brzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem dyniowy z dodatkiem słodkich pomarańczy.
16 października, 2015
Pesto z liści rzodkiewki
Pesto, czyli zielony sos, pochodzi z Genui we Włoszech. Według tradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki.
12 października, 2015
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią
Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Produkty z durum są bogate w witaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować.
07 października, 2015
Chleb dyniowy
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie.
02 października, 2015
Sałatka ziemniaczana
Niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne. To wszystko znajdziemy w ziemniakach. Idealne jako dodatek do dania głównego, składnik zup i smaczne warzywo w sałatkach. Oto przepis na prostą i pożywną sałatkę, w której ziemniak zagrał główną rolę.
28 września, 2015
22 września, 2015
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi
Sezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny.
18 września, 2015
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko
Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku. Oto łatwy przepis na kaszę kuskus z dodatkiem suszonych owoców i orzechów nerkowca.
15 września, 2015
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym
Tuńczyka można przygotować na wiele sposobów. Niezawodny jest w sałatkach. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, aby wyczarować obłędną potrawę z tuńczykiem w roli głównej. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy.
10 września, 2015
Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem
Wczoraj dostałam w prezencie od Noli płatki gryczane. Wymieniłyśmy się paroma pomysłami, jak je wykorzystać, ale strzałem w dziesiątkę okazały się muffiny. Tak powstał przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem.
03 września, 2015
Dip szpinakowy
Dip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Dip pasuje do wielu różnych dań na ciepło i na zimno. Składniki są sklepach bez względu na porę roku. Oto przepis na dip szpinakowy.
31 sierpnia, 2015
Kasza jęczmienna z boczniakami
Kasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo. Poniżej prosty przepis na kaszę jęczmienną, która wraz z boczniakami tworzy zgodną i smaczną parę.
27 sierpnia, 2015
Pieczona owsianka śliwkowo-kokosowa
Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące gatunków śliwek. Oto przepis na pieczoną owsiankę ze śliwkami i kokosem.
21 sierpnia, 2015
Kuchnie świata: frittata z jarmużem i pomidorami
Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Oto łatwy przepis na frittatę z dodatkiem jarmużu i małych pomidorków koktajlowych.
17 sierpnia, 2015
Kasza kuskus z warzywami
Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.
05 sierpnia, 2015
Placek jaglany z borówkami
Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, ale na dobre zadomowiły się w Stanach Zjednoczonych. To kuzynki leśnych jagód. Liczą 450 odmian i mają nieocenione właściwości zdrowotne. To borówki amerykańskie. Oto prosty przepis na niesamowity placek z tymi owocami.
30 lipca, 2015
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami
Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie. Oto sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną.
26 lipca, 2015
Lody bananowo - czekoladowe
Przepis na pierwsze lody powstał 4 tys. lat temu w Chinach. Przygotowywano je ze śniegu lub rozkruszonego lodu z dodatkiem miodu i owoców. Lodami raczyli się starożytni Grecy, Rzymianie, Arabowie i Persowie. W XIV wieku mistrzami w robieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe.
21 lipca, 2015
Pieczona owsianka z owocami
Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki.
16 lipca, 2015
Chleb graham dobrze przyprawiony suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak.
09 lipca, 2015
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą
Kolorowa sałata, bogata w białko brązowa ciecierzyca, słodka szalotka, a także kurczak w ostrej marynacie. To główne składniki tej pożywnej sałatki, pełnej witamin i dobrych tłuszczów. Powstała tuż przed spotkaniem towarzyskim z tego co było w spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na sałatkę z kurczakiem i brązową ciecierzycą.
04 lipca, 2015
Deser malinowy
Maliny to jedne z najstarszych owoców na świecie. Starożytni Rzymianie przywieźli je do Brytanii, a stąd trafiły do innych europejskich krajów. To bogate w witaminy i właściwości lecznicze owoce. W Polsce wzmacniający syrop z malin stosowano już w XVI wieku. Właśnie zaczął się sezon na maliny. Ten deser najlepiej smakuje w upalny dzień.
30 czerwca, 2015
Domowe mleko ryżowe
Kiedy dawno temu dowiedziałam się, że mleka roślinne można robić w domu, pomyślałam - o rany, ale to musi być roboty. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że przygotowanie takiego mleka to pikuś. Oto przepis na smaczne i zdrowe mleko ryżowe.
13 czerwca, 2015
Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem
Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Moja ulubiona to ta z tuńczykiem. W połączeniu z kremowym serkiem z pesto i rukolą tworzą bardzo smaczną parę. Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje więcej niż 30 minut. Oto sprawdzony przepis na pastę z tuńczykiem i kremowym serkiem.
09 czerwca, 2015
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
Ta sałatka, bez względu na okazję, zawsze robi wrażenie - najpierw wzrokowe, a potem smakowe. Niestety, nie jestem autorem tego przepisu. Lata temu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Oto sprawdzony rodzinny przepis na sałatkę z kurczakiem i słodką pomarańczą.
05 czerwca, 2015
Zapiekanka truskawkowa
Narodziła się w Wersalu w XVIII wieku w czasie panowania Ludwika XIV. Ze krzyżowania dwóch gatunków poziomek - wirginijskich i olbrzymich chilijskich - powstała ona. Truskawka. Właśnie teraz jest najlepszy czas dla truskawek. Z dużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda.
31 maja, 2015
Kuchnie świata: razowa focaccia z czarnuszką
Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Oto sprawdzony przepis na focaccię z aromatyczną czarnuszką.
26 maja, 2015
Biały dip do warzyw
Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Świetnie smakuje również z innymi potrawami. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie.
20 maja, 2015
Pieczone ziemniaki
Nie taki ziemniak straszny, jak go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Oto sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki.
14 maja, 2015
Pasta z jarmużu i pieczarek
Jarmuż doceniali już starożytni Rzymianie. W Polsce znany jest od dawna, ale głównie jako roślina dekoracyjna. Warto wiedzieć, że jarmuż to skarbnica składników odżywczych. Oto łatwy przepis na pastę z jarmużu i pieczarek, która będzie smakować zawsze i każdemu.
09 maja, 2015
Szparagi zapiekane z serem
Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.
05 maja, 2015
Tarta brzoskwiniowo-kokosowa
Ta tarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Przepis jest łatwy i sprawdzony, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować pyszną tartę brzoskwiniową z dodatkiem kokosa.
30 kwietnia, 2015
Kulki szpinakowe
Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na demencję. Naukowcy radzą, aby te składniki przyswajać z warzyw i owoców. Jednym z takich warzyw jest szpinak. Pysznie sprawdzi się w tym przepisie na kulki szpinakowe.
27 kwietnia, 2015
Szaszłyki na raz - z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ananasem
Małe szaszłyki to smaczna przekąska. Prosty i szybki przepis, dobrze przyprawione mięso i słodycz ananasa to ich zalety. Można je robić przez cały rok, ponieważ produkty są w sklepach łatwo dostępne. Oto przepis na szaszłyki z kurczakiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i ananasem.
20 kwietnia, 2015
Paluch we włoskim stylu - z suszonymi pomidorami i oliwkami
Włosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu, powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami.
15 kwietnia, 2015
Otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji
Dieta Dukana zyskała tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie stosowałam jej, ale na nowo poznałam kilka produktów. Takim nowym odkryciem stały się otręby. To doskonały składniki domowego pieczywa i słodkich wypieków. Najlepszym tego przykładem jest ten łatwy przepis na otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji.
10 kwietnia, 2015
Pieczona brukselka
Nie lubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną brukselkę z piekarnika.
Subskrybuj:
Posty (Atom)