Smacznymi omletami zajadali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Jednak dopiero Francuzi stworzyli omlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis z jednej z podróży. Omlety jemy głównie na śniadanie, ale mogą być też smacznym daniem obiadowym. Oto przepis na pyszny obiadowy omlet z kurczakiem z dodatkiem rukoli i czerwonej papryki.
27 marca, 2017
19 marca, 2017
Domowa surówka coleslaw
Znana i lubiana surówka coleslaw prawdopodobnie powstała tysiące lat temu w starożytnym Rzymie. Ale to nie Rzymianie, a Holendrzy są ojcami jej wielkiego sukcesu. Oryginalna nazwa tej surówki to koolsalade (w skrócie koolsla). Na holenderskich stołach pojawiła się przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim, szalotkami i koperkiem.
08 marca, 2017
Zbożowe batoniki z suszonymi morelami
Zbożowe batoniki to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami albo energetyczny deser. Najlepsze to te, które można przygotować w domu. Takie domowe batoniki dostarczą witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Są również sporym zastrzykiem energii. Oto przepis na pyszne zbożowe batoniki z suszonymi morelami bez cukru.
01 marca, 2017
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą
Jaki jest sekret udanego ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)