Kluski z makiem to danie, które przygotowuję już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Pysznie smakują w czasie świąt Bożego Narodzenia. Oto sprawdzony przepis na kluski z makiem i orzechami.
23 grudnia, 2014
19 grudnia, 2014
Śledzie dobrze przyprawione
Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Oto przepis na śledzie dobrze przyprawione.
16 grudnia, 2014
Tarta makowa
W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Przepis jest łatwy i szybki, więc warto z niego skorzystać.
13 grudnia, 2014
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Przepis jest łatwy i sprawdzony.
11 grudnia, 2014
Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Oto przepis na małe pierogi z kapustą i grzybami.
09 grudnia, 2014
Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca
Obecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Oto łatwy przepis na fasolowo-ciecierzycowy mix z piec.
04 grudnia, 2014
Piernikowe gwiazdki
Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej.
29 listopada, 2014
Sałatka z rukoli i fety
Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a czas przygotowania jest krótki. Sałatkę można podawać na różne okazje. Oto przepis na sałatkę z rukoli i fety z dodatkiem pieczonej piersi kurczaka i pomidorów.
26 listopada, 2014
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc sos można robić bez względu na pogodę za oknem. Oto łatwy przepis na sos chrzanowy.
24 listopada, 2014
Pieczona wątróbka
Wątróbka ma tyle samo fanów, co hejterów, dla których jest tylko smutnym wspomnieniem z dzieciństwa. Nie każdy jednak wie, że zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Oto przepis na pieczoną wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą.
18 listopada, 2014
Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek
Kasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Oto przepis na gryka cake, czyli ciasto z kaszy gryczanej z dodatkiem słodkich jabłek.
13 listopada, 2014
Krem dyniowy
Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Oto przepis na krem dyniowy.
04 listopada, 2014
Bułeczki z siemieniem lnianym
Każdy lubi zapach świeżego pieczywa. Takie smakuje najlepiej, ale jeszcze smaczniejsze będzie pieczywo własnego wypieku. Poniżej przepis na domowe bułeczki z siemieniem lnianym.
29 października, 2014
Sos musztardowo-miodowy
To najprostszy, najszybszy i najlepszy sos. Trochę słodki, odrobinę ostry z lekką kwaskową nutą. Idealnie pasuje do sałat. Oto przepis na sos musztardowo-miodowy.
23 października, 2014
Najlepsza sałatka z tuńczyka z ogórkami kiszonymi i jajkami
Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę z tuńczyka z dodatkiem ogórków kiszonych i jajek.
18 października, 2014
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną
Mięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Oto przepis na klopsiki z kaszą jaglaną z piekarnika.
13 października, 2014
Bukiet warzyw z patelni
Ten zestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego. Oto sprawdzony przepis na bukiet warzyw z patelni, czyli bakłażana, cukinię, pieczarki i czerwoną paprykę.
08 października, 2014
Brokułowa zupa krem
Czy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Można to zrobić, przyrządzając tę pyszną kremową zupę brokułową.
04 października, 2014
Jesienna herbata z cytryną, limonką, imbirem i miętą
Cytryna, limonka, imbir i mięta... Do tego trochę miodu i herbata wzmacniająca odporność gotowa! Idealnie rozgrzewa w jesienne wieczory.
01 października, 2014
Aromatyczna dynia hokkaido z pieca
Dynia hokkaido charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi - jest kremowa i delikatnie orzechowa. Do tego pełna witamin i składników odżywczych. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Zdecydowałam się na pieczenie. Oto przepis na aromatyczną pieczoną dynię z cebulą i ziołami.
29 września, 2014
Bananowy snack - kanapki z wafli ryżowych z bananami
Drugie śniadanie nie musi być nudne. Zamiast zwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Oto przepis na szybką i łatwą przekąskę.
28 września, 2014
Sardelowa pasta
Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Oto łatwy przepis na pyszną pastę z sardelami.
26 września, 2014
Boczniaki z patelni
Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie miałam pojęcia jak się za nie zabrać. Przetrząsnąwszy tony przepisów doszłam do wniosku, że żaden mi nie odpowiada i postanowiłam, że pójdę na żywioł i w ten sposób powstał ten oto przepis.
Subskrybuj:
Posty (Atom)