Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.
31 maja, 2016
27 maja, 2016
Czerwona kapusta na ciepło
Walory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą.
23 maja, 2016
Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana
Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin trafiła do Europy. Oto kasza jaglana.
17 maja, 2016
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów.
13 maja, 2016
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni
Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior.
10 maja, 2016
Domowy paprykarz z dorszem
Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie czop-czop, w której rozsmakowali się technolodzy z polskich statków-chłodni, podczas rejsów do Afryki Zachodniej. Paprykarz można także przygotować w domu. Oto przepis na domowy paprykarz z dorszem.
05 maja, 2016
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry
Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry.
Subskrybuj:
Posty (Atom)