W sklepach coraz częściej można spotkać mleka roślinne. Weganie używają ich do kawy, płatków i wszelakich wypieków. Są ciekawą alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Takie mleka można zrobić z soi, migdałów czy ryżu. Na początek proponuję łatwy i sprawdzony przepis na mleko owsiane.
31 stycznia, 2015
28 stycznia, 2015
Sałatka z serem pleśniowym i awokado
Kwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów i składników odżywczych. Sałatka jest pyszna, a przepis jest łatwy i szybki. Oto przepis na sałatkę z serem pleśniowym i awokado.
23 stycznia, 2015
Ryba po marsylsku
Jak zrobić rybę po marsylsku zobaczyłam w telewizji śniadaniowej. Przepis przedstawił Pascal Brodnicki. Ja jednak postanowiłam trochę go zmienić. Ryba wyszła znakomicie. Oto przepis na rybę po marsylsku.
19 stycznia, 2015
Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi
Choć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana, jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec.
13 stycznia, 2015
Ostry sos pomarańczowy
Ojczyzną pomarańczy jest Azja. W Chinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Oto pyszny i łatwy przepis na ostry sos pomarańczowy, który odmieni niejedno danie.
07 stycznia, 2015
Rozgrzewający krem ziemniaczany
Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie, że ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Są składnikiem wielu różnych potraw. Przykładem jest ten przepis na krem ziemniaczany.
Subskrybuj:
Posty (Atom)