Choć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana, jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec.
40 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu
garść rodzynek
garść żurawiny
garść płatków migdałowych
- Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia.
- Następnie kaszę mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
- Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą.
- Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jaglaniec pieczemy 20 minut.
- Ciasto z kaszy jaglanej podajemy na ciepło lub na zimno na deser.
Jakie składniki odżywcze i właściwości ma kasza jaglana?
Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź, żelazo i krzem, który poprawia przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź, żelazo i krzem, który poprawia przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz