Ojczyzną pomarańczy jest Azja. W Chinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Oto pyszny i łatwy przepis na ostry sos pomarańczowy, który odmieni niejedno danie.
10 minut
1 porcja
1 pomarańcza
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz
- Pomarańczę dokładnie myjemy i wyciskamy z niej sok.
- Musztardę łączymy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Dodajemy sok z pomarańczy i energicznie mieszamy.
- Doprawiamy solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeszcze raz szybko i dobrze mieszamy.
- Sos pomarańczowy świetnie smakuje z różnymi sałatkami.
Pomarańcze - składniki odżywcze i właściwości
Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie.
Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie.
O! Jakie to fajne, jakie to nowe! Must try!
OdpowiedzUsuń