Jak zrobić rybę po marsylsku zobaczyłam w telewizji śniadaniowej. Przepis przedstawił Pascal Brodnicki. Ja jednak postanowiłam trochę go zmienić. Ryba wyszła znakomicie. Oto przepis na rybę po marsylsku.
30 minut
2 porcje
400 g filetu z dorsza bez skóry
1 cebula czerwona
1 marchewka
1 pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól ziołowa
3 - 4 plastry limonki
- Marchewkę obieramy ze skóry. Za pomocą obieraczki ścinamy ją dalej, uzyskując długie i cienkie piórka. Cebulę kroimy w piórka.
- Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy.
- Pomidora kroimy w kostkę. Zawsze parzę pomidory i ściągam z nich skórkę. Kostki pomidora układamy na cebuli i marchewce.
- Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Układamy w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Doprawiamy solą ziołową. Każdy kawałek ryby skrapiamy oliwą z oliwek. Na filetach układamy po plastrze limonki i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C i pieczemy 20 minut.
- Rybę po marsylsku podajemy na obiad. Dobrze smakuje z ryżem.
Dorsz - właściwości i składniki odżywcze
Dorsz to chuda ryba. 100 g to zaledwie 80 kalorii. Z tłuszczu dorsza produkowany jest tran, który poprawia pamięć i zapobiega chorobom serca. Jest to ważny składnik diety dzieci - wspomaga prawidłowy rozwój umysłowy i ruchowy. Dorsz zawiera witaminy z grupy B, A, E oraz PP i jod. Jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby i obniżają poziom "złego cholesterolu".
Dorsz to chuda ryba. 100 g to zaledwie 80 kalorii. Z tłuszczu dorsza produkowany jest tran, który poprawia pamięć i zapobiega chorobom serca. Jest to ważny składnik diety dzieci - wspomaga prawidłowy rozwój umysłowy i ruchowy. Dorsz zawiera witaminy z grupy B, A, E oraz PP i jod. Jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby i obniżają poziom "złego cholesterolu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz