23 stycznia, 2015

Ryba po marsylsku

 Ryba po marsylsku

Jak zrobić rybę po marsylsku zobaczyłam w telewizji śniadaniowej. Przepis przedstawił Pascal Brodnicki. Ja jednak postanowiłam trochę go zmienić. Ryba wyszła znakomicie. Oto przepis na rybę po marsylsku. 


30 minut
2 porcje

400 g filetu z dorsza bez skóry
1 cebula czerwona
1 marchewka
1 pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól ziołowa
3 - 4 plastry limonki

  • Marchewkę obieramy ze skóry. Za pomocą obieraczki ścinamy ją dalej, uzyskując długie i cienkie piórka. Cebulę kroimy w piórka. 
  • Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy. 
  • Pomidora kroimy w kostkę. Zawsze parzę pomidory i ściągam z nich skórkę. Kostki pomidora układamy na cebuli i marchewce. 
  • Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Układamy w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Doprawiamy solą ziołową. Każdy kawałek ryby skrapiamy oliwą z oliwek. Na filetach układamy po plastrze limonki i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C i pieczemy 20 minut. 
  • Rybę po marsylsku podajemy na obiad. Dobrze smakuje z ryżem.

Dorsz - właściwości i składniki odżywcze

Dorsz to chuda ryba. 100 g to zaledwie 80 kalorii. Z tłuszczu dorsza produkowany jest tran, który poprawia pamięć i zapobiega chorobom serca. Jest to ważny składnik diety dzieci - wspomaga prawidłowy rozwój umysłowy i ruchowy. Dorsz zawiera witaminy z grupy B, A, E oraz PP i jod. Jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby i obniżają poziom "złego cholesterolu".

Dorsz

Ryba po marsylsku - składniki

Limonka

Ryba po marsylsku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...