Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie, że ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Są składnikiem wielu różnych potraw. Przykładem jest ten przepis na krem ziemniaczany.
30 minut
2 duże porcje
4 szklanki bulionu warzywnego
500 g ziemniaków
1 por (biała część)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy cienko w piórka. Kilka piórek odkładamy.
- Łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku i dodajemy pora. Chwilę dusimy.
- Dodajemy bulion warzywny, a następnie ziemniaki, liść laurowy i czosnek. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut.
- Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Krem ziemniaczany nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Ozdabiamy świeżymi piórkami z pora i świeżo mielonym pieprzem.
Ziemniaki - składniki odżywcze i właściwości
100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę C, A, E i z grupy B. Znajdziemy w nich potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem i chorujących na cukrzycę. Pomagają także w problemach z układem pokarmowym. Unikać ich powinny osoby cierpiące na choroby nerek.
100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę C, A, E i z grupy B. Znajdziemy w nich potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem i chorujących na cukrzycę. Pomagają także w problemach z układem pokarmowym. Unikać ich powinny osoby cierpiące na choroby nerek.
Mniam! I ciekawostka jest, ach jej ;)
OdpowiedzUsuń