Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.
30 minut
2 porcje
100 g kaszy kuskus
4 szalotki
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki
sól
sól
- Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy skrojone szalotki. Smażymy, aż cebule będą miękkie. Można podlać odrobiną gorącej wody.
- Następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawą z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Użyłam mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki firmy Dary Natury. Całość dokładnie mieszamy.
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię. Po pięciu minutach kaszę wrzucamy na patelnię i jeszcze kilka minut smażymy razem z warzywami, cały czas mieszając.
- Podajemy na gorąco. Tak przygotowana kasza kuskus jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Równie dobra jest jako przekąska.
Jakie właściwości ma kasza kuskus?
Kuskus to kasza, która wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuskus jest niezwykle bogaty w wapń - budulec kości. Znajdziemy w nim także sód, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz żelazo. Jest lekkostrawny, nie podrażnia żołądka i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Kaszę kuskus mogą jeść małe dzieci.
Kuskus to kasza, która wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuskus jest niezwykle bogaty w wapń - budulec kości. Znajdziemy w nim także sód, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz żelazo. Jest lekkostrawny, nie podrażnia żołądka i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Kaszę kuskus mogą jeść małe dzieci.
uwielbiam taki lekki kuskus i często robię podobny na lunch w pracy :)
OdpowiedzUsuńTak, to dobry pomysł także na drugie śniadanie :)
UsuńWarzywa i przyprawy nadały kaszy piękny kolor - smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje ;)
UsuńKuskus smakuje wyśmienicie i na słodko i na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTe warzywa z patelni muszą smakować bosko. Uwielbiam, jak tak zaczyna się przepis :)
Uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę kuskus i często ja przygotowuję:-) Jest mega smaczna :-)
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłam kuskus, ale przez parę lat zupełnie zapomniałam o tej smacznej kaszy. Teraz mogę ją jeść praktycznie codziennie :)
Usuń