Już starożytni Egipcjanie cenili śliwki. Polubili je też Rzymianie, którzy szybko zaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące odmian, a dziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami.
45 minut
4-6 porcji
10 śliwek
100 g płatków owsianych górskich
100 g otrębów gryczanych
50 g orzechów nerkowca
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka kardamonu
- Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- W małej misce mieszamy wodę, miód, olej kokosowy, jajko oraz przyprawy - cynamon i kardamon.
- Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki.
- Płatki owsiane mieszamy z otrębami gryczanymi i nerkowcami.
- Następnie dodajemy połączone płynne składniki oraz pokrojone śliwki. Całość dokładnie mieszamy.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Po wyjęciu studzimy i dopiero jak masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje.
- Ciastka ze śliwkami i nerkowcami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy.
Jakie właściwości mają śliwki?
Śliwki to bogate w składniki odżywcze owoce. Zwierają witaminy z grupy B, A, E i C oraz żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości pektyn poprawiają apetyt i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Działają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kalorii, a suszonych - 267.
Polecam także inne przepisy ze śliwkami w roli głównej:
Wyglądają bardzo fajnie, ale trochę się zgubiłam w którym momencie mam dodać śliwki...
OdpowiedzUsuńŚliwki dodajemy do płatków owsianych razem z płynnymi składnikami :)
UsuńZnakomity przepis. Mam tylko pytanie,jakiej wielkosci maja byc sliwki? Mam duze,srednie i male. Czy to cos w stylu wegierek? I ta masy ze sliwkami mieszamy,nie blendujemy? Z gory dziekuje za odpowiedz. Musze przyznac,ze ten dzem sliwkowy z chia i orzechami,to REWELACJA. Robilam go w ubieglym roku pare razy i w tym tez robie kolejny raz. Przepyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Śliwki raczej większe - lepiej je czuć w smaku ciacha :)
UsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńBomba. Koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńLubię takie zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńFajne,zdrowe ciacha, mam na nie chęć
OdpowiedzUsuńKurczę, śliwki już wyżarłyśmy, zostały nam tylko powidła :P Ale ciastka na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńPech, ale domowe powidła - pycha! :)
Usuńpodobają mi się te ciacha :) w sam raz do zabrania do pracy :)
OdpowiedzUsuńDo porannej kawy w sam raz :)
UsuńPodbieram przepis :D Świetna i pożywna przekąska - idealna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności - z takich składników musiało wyjść coś pysznego i odżywczego ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciastka:-)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, bardzo mi przypasał i natychmiast chce je zrobić :)
OdpowiedzUsuńCoś w nich jest, ponieważ nawet ci, którzy na dźwięk słów "płatki owsiane" dostają dreszczy, zjadają te ciacha bez słowa i proszą o jeszcze :)
UsuńTwoje ciasteczka są piękne :) bardzo ciekawy pomysł na przekąskę do pracy.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Świetnie smakują z latte - sprawdziłam ;)
UsuńŚwietny przepis i ciasteczka świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńSuper, że takie ciastko można zabrać ze sobą do pracy i tam zjeść. Jest to dobra i syta przekąska, która z pewnością pobudzi mój mózg do pracy!
kuszące ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają dużo dużo dużooooooo lepiej niż te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńSuper te ciasteczka. Pięknie się prezentują i smacznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń