Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Oto łatwy przepis na frittatę z dodatkiem jarmużu i małych pomidorków koktajlowych.
45 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
200
g jarmużu
5
– 6 pomidorków cherry
2
ząbki czosnku
3
jajka
100
ml mleka
1
opakowanie serka białego typu Bieluch
4
łyżki płatków jaglanych
2
łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
- Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy, aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy.
- Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidorki cherry.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut.
- Frittatę podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację.
O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami.
To MUSI być pyszne jak nie wiem co! Zwłaszcza przy filmie Noc na Ziemi :)
OdpowiedzUsuńPyszności <3 Robimy czasem taką frittatę ale jeszcze z cukinią :D
OdpowiedzUsuńTo taka wersja mega wypasiona ;)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż to bosko wygląda. Lubię takie dania. Ta propozycja jest pyszna, ale wygląd powalający :)
OdpowiedzUsuńTe pomidorki :)
Smakowicie to wygląda- takie śniadanie zdecydowanie pokrzepia :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł z wykorzystaniem jarmużu;)
OdpowiedzUsuńBoski pomysł i bosko to wygląda :)
OdpowiedzUsuń