Według badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez urzędy miast (4 proc.). Niektórzy planują zabawę do białego rana w klubach lub pubach (2 proc.). Ale aż 39 proc. Polaków spędzi Sylwestra na imprezach organizowanych w domu - wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Pollster. Oprócz doborowego towarzystwa, wyśmienitego humoru i wystrzałowej atmosfery, na domówce nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto propozycje lekkich i smacznych dań - idealnych na sylwestrową imprezę w domu.
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
1 opakowanie mixu sałat
300 g piersi z kurczaka
1 pomarańcza
4 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ostrej papryki
sól

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym
1 opakowanie mixu sałat
1 puszka soczewicy
1 czerwona cebula
1 cukinia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki pestek dyni
sól ziołowa
Sos
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz

Sałatka brokułowa
1 brokuł
2 jajka
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula czerwona
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
150 g sera żółtego light
sól
pieprz
Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem.
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem
100 g kaszy gryczanej prażonej
500 g pieczarek
700 ml bulionu warzywnego
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz

Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano
1 opakowanie serka typu feta, np. Arla Apetina Snack z Chili
4 duże ziemniaki
3 gałązki świeżego oregano
kilka szczypt suszonego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy w plastry. Układamy je pionowo w kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Delikatnie solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano można podać jako gorącą przekąskę.
Frittata z łososiem i szpinakiem
3 jajka
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych
50 ml mleka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa
150 g różyczek brokuła
200 g ziemniaków
50 g pędów bambusa
4 łyżki otrębów owsianych
1 mała biała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz

Razowa focaccia z czarnuszką
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek
8 g suchych drożdży
2 łyżki czarnuszki
1 płaska łyżeczka ksylitolu
2 łyżeczki soli morskiej
10 – 12 listków świeżej bazylii

Hummus z burakami
1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki
1 łyżka tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego jasnego
sok z połowy cytryny
sól himalajska
grubo mielony pieprz
Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami.
Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli
1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk)
10 - 12 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie rukoli
1 łyżka glazury balsamicznej (najlepiej cała butelka z wygodnym dozownikiem)
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu
garść żurawiny
garść płatków migdałowych
Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem
100 g kaszy jaglanej
100 g migdałów
50 ml mleka
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
15 sztuk migdałów blanszowanych
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser.
Polecam także post z innymi sylwestrowymi przysmakami - Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę.
Bardzo fajne propozycje. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTe sałatki na początku postu są bombowe. Z całą pewnością przepisy wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego Nowego Roku! :)
UsuńZaraz biegnę do kuchni i na pewno któryś z tych przepisów wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńUwielbiamy wszelkie sałatki na takich domówkach :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*
Wszystkiego dobrego i samych zdrowych słodkości w Nowym Roku! :)
UsuńSame pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne menu, nie wiadomo co wybrać :) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
UsuńDla mnie najsmaczniej wygląda sałatka z soczewicą :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo ciekawe propozycje :) Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńWszystkiego dobrego! :)
OdpowiedzUsuń