30 grudnia, 2016

Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę


Według badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez urzędy miast (4 proc.). Niektórzy planują zabawę do białego rana w klubach lub pubach (2 proc.). Ale aż 39 proc. Polaków spędzi Sylwestra na imprezach organizowanych w domu - wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Pollster. Oprócz doborowego towarzystwa, wyśmienitego humoru i wystrzałowej atmosfery, na domówce nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto propozycje lekkich i smacznych dań - idealnych na sylwestrową imprezę w domu.


Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
1 opakowanie mixu sałat
300 g piersi z kurczaka
1 pomarańcza
4 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół i na plastry. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Do miski wrzucamy sałatę, na której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym. 

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym
1 opakowanie mixu sałat
1 puszka soczewicy 
1 czerwona cebula
1 cukinia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki pestek dyni
sól ziołowa
Sos
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz
Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i mieszamy. Soczewicę odlewamy z zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. 

Sałatka brokułowa
1 brokuł
2 jajka
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula czerwona
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
150 g sera żółtego light
sól
pieprz
Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. 

Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem
100 g kaszy gryczanej prażonej
500 g pieczarek
700 ml bulionu warzywnego
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. 

Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano
1 opakowanie serka typu feta, np. Arla Apetina Snack z Chili
4 duże ziemniaki
3 gałązki świeżego oregano
kilka szczypt suszonego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy w plastry. Układamy je pionowo w kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Delikatnie solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano można podać jako gorącą przekąskę.

Frittata z łososiem i szpinakiem
3 jajka
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych
50 ml mleka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. 

Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa
150 g różyczek brokuła
200 g ziemniaków
50 g pędów bambusa
4 łyżki otrębów owsianych
1 mała biała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. 

Razowa focaccia z czarnuszką
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek
8 g suchych drożdży
2 łyżki czarnuszki
1 płaska łyżeczka ksylitolu
2 łyżeczki soli morskiej
10 – 12 listków świeżej bazylii
Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw.

Hummus z burakami
1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki
1 łyżka tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego jasnego
sok z połowy cytryny
sól himalajska
grubo mielony pieprz
Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami.

Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli
1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk)
10 - 12 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie rukoli
1 łyżka glazury balsamicznej (najlepiej cała butelka z wygodnym dozownikiem)
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
Rukolę myjemy i porządnie osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na połówki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Na wykałaczkę nadziewamy po połówce mozzarelli i pomidorka. Na desce lub na półmisku rozkładamy rukolę, delikatnie solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i zioła prowansalskie. Następnie glazurą balsamiczną malujemy fantazyjne wzory. Na tak przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami - moje są ustawione tak, jak grają nasi piłkarze. Biało-czerwone przekąski podajemy jako przekąskę i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem.

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu
garść rodzynek
garść żurawiny
garść płatków migdałowych
Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem
100 g kaszy jaglanej
100 g migdałów
50 ml mleka
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
15 sztuk migdałów blanszowanych
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser.

Polecam także post z innymi sylwestrowymi przysmakami - Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę.


17 komentarzy:

  1. Te sałatki na początku postu są bombowe. Z całą pewnością przepisy wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz biegnę do kuchni i na pewno któryś z tych przepisów wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy wszelkie sałatki na takich domówkach :D
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego dobrego i samych zdrowych słodkości w Nowym Roku! :)

      Usuń
  4. Pyszne menu, nie wiadomo co wybrać :) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

      Usuń
  5. Dla mnie najsmaczniej wygląda sałatka z soczewicą :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe propozycje :) Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...