Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem.
60 minut
2-4 porcje
Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie. Ile kalorii ma biała kapusta? Jest niskokaloryczna - 100 g to 40 kalorii.
1/2 główki białek kapusty
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1 cebula
1 mała marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
kilka gałązek koperku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
pieprz
- Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a czosnek i koperek siekamy. Można odłożyć 1 łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy kapustę i smażymy, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku.
- Następnie dodajemy marchewkę i czosnek, a po kilku minutach ugotowane ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut.
- Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
- Zapiekaną białą kapustę podajemy na gorąco jako wegetariańskie danie główne lub dodatek do dania mięsnego.
Jakie właściwości ma biała kapusta?
Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie. Ile kalorii ma biała kapusta? Jest niskokaloryczna - 100 g to 40 kalorii.
Wspaniały miks pełen samych dobroci dla naszego organizmu <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, Pandy! :)
UsuńBardzo fajna propozycja. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo pyszne, zwłaszcza z koperkiem : )
OdpowiedzUsuńOwszem, koperek nadaje świeżości :)
UsuńBez kapusty nie ma mojej kuchni. Uwielbiam każdą i w każdej postaci. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje zdrowe i pyszne połączenia. Kiedy ja przygotuję te wszystkie pyszności? Ten przepis zapisuję do jak najszybszego zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWygląda super :) Ja chyba za rzadko jem białą kapustę...
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo jest naprawdę dobra :)
Usuńa ile ziemniaków ? :)
OdpowiedzUsuń2 małe ziemniaki lub 1 duży :)
UsuńBardzo smaczna i pożywna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńHaha, widzę, że zapiekamy :) U mnie też zapiekanka. A Twoja jest znów inspirująca. Muszę Ci powiedzieć, ze od 3 dni zapiekam też kaszę jaglaną z gruszką, jabłkiem na zamianę z płatkami owsianymi i nie mogę się uwolnić od ich smaku. Może latem mi przejdzie. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńZapiekanki są pyszne :) Czy na słodko, czy na słono, z warzywami, z owocami - rewelacja. Pozdrawiam również :)
UsuńPrezentuje się bardzo domowo i smakowicie :) Przez ten koperek kojarzy mi się ze zbliżającą się wiosną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Właśnie o to mi chodziło - o wiosenny akcent ;)
Usuńwspaniałe i lekkie danie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam kapustkę, więc wiem co już zrobię na obiad. :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńOstatnio mam "fazę" na kapustę :) Z chęcią spróbuję Twojej potrawy :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
Usuńmniaaaaam! ile pyszności na jedyym talerzu! :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńKapusta i olej kokosowy? Mysle ze swietnie wzbogaci smak Bardzo fajna kombinacja Nie jadalm nigdy czegos takiego ale bardzo mi się podoba a na dodatek to danie jednogarnkowe wiec jestem jak najbardziej na tak Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam i pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł na bezmięsny obiad :) proste składniki a taki fantastyczny efekt :)
OdpowiedzUsuńLubię kapustę, ale w zapiekankach jej nie stosuję, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! W takiej wersji jest naprawdę dobra :)
UsuńTakie polskie i takie pyszne, że skusiłabym się na nie...
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda przepysznie :)) A teraz akurat sezon na młodą kapustę :)) <3
OdpowiedzUsuń