Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Rukola bardzo smacznie komponuje się z resztą składników. To zdrowa i pełna dobrych składników sałatka. Oto przepis na bardzo dobrą i prostą sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi.
2-4 porcje
1 opakowanie rukoli (100 g)
1 puszka ciecierzycy
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
garść orzechów włoskich
garść pomidorków koktajlowych
szczypta chili
sól ziołowa
sól
świeżo mielony czarny pieprz
sos miodowo-musztardowy
sos miodowo-musztardowy
- Ciecierzycę odlewamy z zalewy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy oliwę z oliwek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, chili i sól ziołową. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-18 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
- Pestki dyni prażmy na suchej patelni. Odstawiamy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
- Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy sosem miodowo-musztardowym.
- Sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości ma rukola?
Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.
Sezon na sałatki czas zacząć :D
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
UsuńWygląda super i musi też tak smakować :)
OdpowiedzUsuńTaką sałatką spokojnie można się najeść :)
OdpowiedzUsuńRukola <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka :)
OdpowiedzUsuń