30 września, 2018

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

 Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

Gulasz to danie, którego ojczyzną są Węgry. To także bardzo popularna i lubiana potrawa w naszym kraju. Gulasz z kurczakiem i pieczarkami to danie szybkie i bardzo dobre. Mięso jest soczyste, a warzywa aromatyczne. Oto przepis na pyszny i łatwy gulasz z kurczakiem i pieczarkami.


Składniki
500 g pieczarek
300 g piersi z kurczaka
2 pomidory
1 duża cebula
1 średnia cukinia
6 ząbków pieczonego czosnku (lub 4 surowego)
4 łyżki czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka chili
3 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki, cukinię, liście laurowe i czosnek (pieczony wyciskamy z łupinek, surowy przeciskamy przez praskę). Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy pomidory, słodką paprykę, chili i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gulasz z kurczakiem i pieczarkami podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub bez.

Pieczarki są niskokaloryczne i bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzające. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. 

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami


20 komentarzy:

  1. Teraz jest dobra pora na gulasze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie, na pierwsze jesienne chłody pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulaszu z kurczaka jeszcze nie robiłam, tylko z indyka. Muszę spróbować także z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda strasznie smacznie :) w takiej wersji mogłabym jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy znakomity :)

      Usuń
  5. Bardzo fajna proporcja na obiad :) super wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie dania zwłaszcza teraz jesienią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z myślą o jesieni i chłodnych dniach powstał ten przepis :)

      Usuń
  7. Przepyszny i bardzo pożywny gulasz :) Zdjęcie tylko zachęca do jedzenia :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zestawienie składników. W sam raz na jesienny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...