Gulasz to danie, którego ojczyzną są Węgry. To także bardzo popularna i lubiana potrawa w naszym kraju. Gulasz z kurczakiem i pieczarkami to danie szybkie i bardzo dobre. Mięso jest soczyste, a warzywa aromatyczne. Oto przepis na pyszny i łatwy gulasz z kurczakiem i pieczarkami.
50 minut
4 porcje
500 g pieczarek
300 g piersi kurczaka
2 pomidory
1 duża cebula
1 średnia cukinia
6 ząbków pieczonego czosnku (lub 4 surowego)
4 łyżki czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka chili
3 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli.
- Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso zmieni kolor.
- Dodajemy pieczarki, cukinię, liście laurowe i czosnek (pieczony wyciskamy z łupinek, surowy przeciskamy przez praskę). Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną.
- Dodajemy pomidory, słodką paprykę, chili i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
- Gulasz z kurczakiem i pieczarkami podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub bez.
Jakie właściwości mają pieczarki?
Pieczarki są niskokaloryczne i bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzające. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź.
Teraz jest dobra pora na gulasze ;)
OdpowiedzUsuńTak. To danie w sam raz na jesień :)
UsuńBardzo apetyczne danie, na pierwsze jesienne chłody pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńTak :) Rozgrzewa i syci :)
UsuńGulaszu z kurczaka jeszcze nie robiłam, tylko z indyka. Muszę spróbować także z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę pyszny :)
Usuńwygląda strasznie smacznie :) w takiej wersji mogłabym jeść :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy znakomity :)
UsuńBardzo treściwy gulasz :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńNa bogato ;)
UsuńSuper wygląda
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajna proporcja na obiad :) super wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis :)
UsuńBardzo lubię takie dania zwłaszcza teraz jesienią :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z myślą o jesieni i chłodnych dniach powstał ten przepis :)
UsuńPrzepyszny i bardzo pożywny gulasz :) Zdjęcie tylko zachęca do jedzenia :D Mniam :)
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńSuper zestawienie składników. W sam raz na jesienny obiad ;)
OdpowiedzUsuńJak aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń