03 listopada, 2018

Dip z awokado


Dip z awokado to smakowity pomysł na dodatek do różnych dań. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami, jako sos do dań mięsnych i jako pasta do chleba. Oto przepis na pyszny dip z awokado z dodatkiem śmietankowego serka i czosnku.


1 dojrzałe awokado hass
1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Widelcem rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia składników. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip z awokado podajemy do warzyw lub jako sos do mięs.

Polecam także przepis na pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.




13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...