Aromatyczne i pyszne pieczone warzywa świetnie smakują jako dodatek do dania głównego. Można je podać jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Przepis na pieczone warzywa jest łatwy. Danie zachwyci niejedno podniebienie. Oto przepis na pieczone warzywa - dynię, cukinię i cebulę.
50 minut
4 porcje
1/2 dyni piżmowej
1 cukinia
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 dyni piżmowej
1 cukinia
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry. Cebulę kroimy w ćwiartki. Przekładamy do formy do zapiekania.
- Warzywa skrapiamy olejem sezamowym i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, natką pietruszki i czosnkiem. Dokładnie mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.
- Pieczone warzywa podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia i leczeniu nadciśnienia. Dynia działa odkwaszająco i moczopędnie. Doceni ją wątroba i układ pokarmowy. Miąższ dyni mogą jeść kobiety w ciąży, ponieważ działa przeciwwymiotnie. Pestki dyni natomiast będą skuteczne w chorobie lokomocyjnej. Odwdzięczy się także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz