Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką to pomysł na pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzi się jako deser po świątecznym obiedzie. Ciasto jest łatwe i pełno w nim smakowitych składników. Oto przepis na ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką.
75 minut
keksówka o długości 32 cm
keksówka o długości 32 cm
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki nerkowców
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
kruszonka:
100 g zmielonych migdałów
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
- Przygotowujemy kruszonkę. Do roztopionego oleju kokosowego dodajemy zmielone migdały i ksylitol. Mieszamy, aż powstanie kruszonka. Jeżeli jest zbyt mokra, można dodać więcej zmielonych migdałów lub trochę mąki.W dużej misce mieszamy składniki suche - mąkę pszenną, ksylitol, proszek do pieczenia, żurawinę i nerkowce. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre - jogurt, olej i jajka.
- Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką i posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kroimy na porcje i podajemy z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości mają orzechy nerkowca?
Smacznym składnikiem tego ciasta są orzechy nerkowca. Pochodzą z Ameryki Południowej i mają wiele witamin, minerałów i działają prozdrowotnie. Te delikatne i słodkie w smaku orzechy mogą uchronić nas przed rozwojem cukrzycy typu 2. Przeciwdziałają nadciśnieniu i chorobom serca. Nerkowce koją nerwy, dodają energii, wspomagają koncentrację i pamięć. Znajdziemy w nich witaminę C, z grupy B, E, K i kwas foliowy. Orzechy nerkowca są bogate w żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Działają także na korzyść włosów i paznokci. Mogą je jeść diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny - 15.
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) Odkąd trafiłam na stronę https://mejores-suplementos.es/champu-para-la-caida-del-cabello-dermena-ayudara-a-la-alopecia-androgenica/ to przywiązuję znacznie większą wagę do zdrowego odżywiania.
OdpowiedzUsuńsuper ciacho
OdpowiedzUsuń