Omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą to pyszne, łatwe i zdrowe danie, które można podawać prawie o każdej porze dnia. Ten wegetariański omlet składa się z łatwo dostępnych składników, więc można go robić przez cały rok. Oto przepis na pyszny i aromatyczny omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą.
60 minut
2-4 porcje
Składniki
3 jajka
200 g sera feta
150 g jogurtu greckiego
1 cukinia
1 cebula
6 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy cukinię, doprawiamy sosem sojowym, bazylią i tymiankiem. Smażymy, aż woda odparuje. Często mieszamy. Patelnię zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
- Jajka wbijamy do miski. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Fetę kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w paski.
- Do masy jajecznej dodajemy połowę fety i połowę suszonych pomidorów oraz usmażoną cukinię z cebulą. Mieszamy i przelewamy do formy na tartę.
- Na wierzchu układamy pozostałą fetę i suszone pomidory.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni.
- Podajemy na ciepło lub zimno na obiad, kolację czy przekąskę na imprezę.
Cukinia - właściwości
Cukinia to wartościowe warzywo, które powinno wprowadzić się do codziennej diety. Zawiera witaminy A, C, K i z grupy B oraz magnez, potas, żelazo i beta-karoten. Jest lekkostrawna, dzięki czemu odkwasza organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia cały organizm. Cukinię mogą jeść osoby dbające o linię. Ile kalorii maj cukinia? 100 g to 16 kalorii, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz