Sałatka z tofu, fetą i suszonymi pomidorami to pyszny pomysł na lekkie, ale i sycące danie. Na sałacie lodowej wygodnie ułożyło się tofu, ziołowa feta oraz suszone pomidory. Smakowitym dodatkiem są także zielone oliwki i chrupiące orzechy nerkowca. Oto przepis na sałatkę z tofu, fetą i suszonymi pomidorami.
20 minut
4 porcje
150 g tofu naturalnego
100 g sera feta w oleju z ziołami
1 mała główka sałaty lodowej
5 suszonych pomidorów w oleju
5 oliwek
2 łyżki nerkowców
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
sos:
1 łyżka oleju z przyprawami z fety
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej tofu. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy solą i smażymy kilka minut, często mieszając. Patelnię zestawiamy z ognia. Przygotowujemy sos. Olej z fety, oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Sałatę lodową szatkujemy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy tofu, fetę, pokrojone w paski suszone pomidory i oliwki. Posypujemy nerkowcami. Sałatkę skrapiamy sosem tuż przed podaniem. Sałatka z tofu, fetą i suszonymi pomidorami świetnie smakuje na drugie śniadanie, kolację lub może być jednym z dań na imprezie.
Co to jest tofu?
Tofu to twarożek sojowy, który powstał tysiące lat temu w Chinach. Ten sojowy produkt jest popularny także w innych krajach azjatyckich. Jakie właściwości ma tofu? Warto wiedzieć, że tofu jest bardzo dobrym źródłem białka, tłuszczów roślinnych nienasyconych oraz innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu, a nawet pomaga obniżyć jego poziom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz