Otrębowe bułeczki ze słonecznikiem to smaczny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Bułeczki są łatwe i robi się je bardzo szybko. Już w trakcie pieczenia po całym domu unosi się delikatny ziołowy aromat. Oto przepis na pyszne, aromatyczne i zdrowe otrębowe bułeczki ze słonecznikiem.
60 minut
8 bułeczek
Składniki
250 g białego sera bez tłuszczu
150 g otrębów pszennych
50 g pestek słonecznika
2 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia eco
1/2 łyżeczki soli
- Ser przekładamy do dużej miski i rozgniatamy widelcem.
- Dodajmy otręby, zioła prowansalskie, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, miód i sól. Mieszamy.
- Żółtka dodajemy do otrębów z serem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą otrębową.
- Z masy formujemy bułeczki wielkości mandarynki. Umieszczamy w silikonowych foremkach na muffinki lub układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułeczki na 15 minut.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Podajemy zamiast tradycyjnego pieczywa na śniadanie, do obiadu lub na kolację.
Jakie właściwości mają otręby?
Otręby powstają podczas przemiału ziaren ma mąkę. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, pomagają zgubić zbędne kilogramy i są tanie. Użycie otrębów w kuchni zależy tylko od wyobraźni gotującego. Dorosły człowiek powinien spożywać 2 - 3 łyżki otrębów dziennie. Otręby są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości. Spowalniają wchłanianie cukrów i złego cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi. Otręby korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Spowalniają procesy starzenia i dobroczynnie wpływają na skórę. Otręby zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Tak mnie zainteresowałaś tymi bułeczkami, że dziś pobiegłem po ser :) Uściski:)
OdpowiedzUsuń