Już starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły się na przełomie XVI i XVII wieku, a sprowadziła je królowa Bona. Oto przepis na smacznego kalafiora z pieca z serkiem wiejskim.
50 minut
2-4 porcje
1 kalafior
1 litr bulionu warzywnego
1 opakowanie serka wiejskiego light (150 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka
kurkumy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
garść zieleniny (rukola, szczypior, natka)
sól
grubo mielony pieprz
- Kalafior kroimy, zostawiając same różyczki.
- W dużym garnku grzejemy bulion warzywny i na wrzący wrzucamy kalafiora. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy.
- Serek wiejski mieszamy z oliwą z oliwek, kurkumą, ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki powinny połączyć się w jednolity sos.
- Ugotowanego kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch za pomocą łyżki w miarę równomiernie smarujemy serkiem wiejskim.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką.
- Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior to niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy warzywo. Zawiera cenny sulforafan - substancję, która może zapobiec niektórym nowotworom. Kalafiora nie powinno zabraknąć w diecie osób z Helibacter pylori, z chorobami wątroby, żołądka i jelit. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspomaga trawienie. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, poprawia pracę nerek, ma działanie przeciwzapalne. Regularne jedzenie tego warzywa może opóźnić procesy starzenia mózgu. Kalafior jest bogaty w antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B oraz beta karoten. Znajdziemy w nim także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor.
Pomysłowa i bardzo smakowita propozycja :) Pyszności <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zdrowe, smaczne i bardzo sycące danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem fajnie, więc chyba go zrobię :D
OdpowiedzUsuńSmakuje też fajnie ;)
UsuńBardzo lubię kalafiora i brokuła dosmaczone czosnkiem. Fajna propozycja. Podoba mi się dodatek kurkumy. Kolorek wiosenny. Może wiosna zrozumie, że powinna już przyjść. U mnie właśnie sypie śnieg. W zasadzie jest śnieżyca :)
OdpowiedzUsuńZimna jednak nie odpuszcza. U nas dziś słonecznie i stąd pomysł na takie słoneczne danie :)
UsuńFajny pomysł. W końcu serek wiejski w niesłodkiej wersji:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis ! Fajny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńSerek wiejski opakowanie ....ale takie standardowe czy duże?
OdpowiedzUsuńNajlepszy będzie serek wiejski light Piątnicy (150 g) :)
UsuńNigdy nie próbowałam takiego połączenia smaków. Koniecznie muszę zrobić, dzięki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń