Brownie to jeden z najpopularniejszych słodkich i czekoladowych wypieków kuchni amerykańskiej. Brownie z żurawiną to łatwy i szybki przepis na pyszne ciasto. Brownie jest zrobione z kaszy manny z dodatkiem mleka, ksylitolu i kakao. Oto przepis na przepyszne brownie z żurawiną.
70 minut
Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm
Składniki
350 g kaszy manny
1 szklanka mleka
1 szklanka ksylitolu
100 g suszonej żurawiny
2 jajka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W dużej misce mieszamy suche składniki - kaszę mannę (2 łyżki odkładamy do posypania), ksylitol, kakao, żurawinę i proszek do pieczenia.
- Jajka wbijamy do mleka i miksujemy, aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut.
- Przed pieczeniem wierzch posypujemy kaszą manną.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na porcje.
- Podajemy na deser.
Jakie właściwości ma żurawina?
Żurawina to naturalny lek, który wykorzystywany jest w medycynie ludowej od setek lat. Stosuje się ją w infekcjach, problemach z pęcherzem i w reumatyzmie. Wspomaga pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Żurawina chroni dziąsła i zapobiega chorobom przyzębia poprzez działanie bakteriobójcze. Jest źródłem witaminy A, C i z grupy B. Polecana jest w awitaminozie i przemęczeniu.
Brownie z żurawiną skradły moje serce :D
OdpowiedzUsuń