Ojczyzną awokado jest Ameryka Południowa. To właśnie stamtąd awokado przywieźli do Europy hiszpańscy konkwistadorzy. Awokado to główny składnik sosu guacamole. Pierwsze przepisy na guacamole powstały już w czasach Azteków. Oto przepis na pyszne i zdrowe guacamole z dodatkiem jajka.
10 minut
2 porcje
1 awokado hass
1 ugotowane na twardo jajko
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżeczki miąższ przekładamy do miseczki.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i posiekane jajko.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy sok z cytryny.
- Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Guacamole z jajkiem podajemy jako pastę z ulubionym pieczywem lub dip do warzyw.
Jakie właściwości ma awokado?
Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średniej wielkości awokado zawiera ok. 40 g tłuszczu. To dobry tłuszcz, ponieważ zawiera kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu. Owoce te są bogate w witaminy A, C i E oraz z grupy B. W składzie awokado znajdziemy także luteinę, korzystnie wpływającą na wzrok. W jest bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi i dobrze działa na układ nerwowy.
Jak jeść awokado?
Najlepsze jest awokado na surowo, ale dobrze smakuje także w daniach na ciepło. Jak obrać awokado? Kroimy je na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miękki miąższ. Skórka awokado jest niejadalna. Miąższ można pokroić w kostkę lub w plasterki. Zmiksowane awokado to pyszny składnik past do chleba, tradycyjnego gucamole lub farszu do jajek. Świetnie smakuje również w sałatkach, jako dodatek do kanapek lub na ciepło z makaronem, jajecznicą czy tofucznicą.
Wspaniałe połączenie! Musze koniecznie zrobić :D Pysznie, zdrowo i pożywnie - mniam!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Polecam przepis i również pozdrawiam :)
Usuń