Pierwszy przepis na sałatkę Olivier powstał w 1860 roku, a nazwa pochodzi od nazwiska Luciena Oliviera, kucharza z moskiewskiej restauracji. Ten przepis nieco różni się od oryginału, ale sałatka Olivier jest tak samo pyszna. Nie ma w niej mięsa, a majonez został zastąpiony jogurtem greckim. Oto przepis na przepyszną sałatkę Olivier w wersji fit i wege.
45 minut
4 porcje
500 g ziemniaków
1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego
2 marchewki
2 duże ogórki kiszone
2 ugotowane na twardo jajka
1 czerwona cebula
sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki musztardy miodowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i przekładamy do miski.
- Jajka obieramy i drobno siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Razem z jajkami i zielonym groszkiem dodajemy do ziemniaków i marchewki.
- Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i mieszamy.
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Sałatkę Olivier podajemy z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości mają ziemniaki?
Sałatka Oliver to danie kuchni rosyjskiej, a jej głównym składnikiem są ziemniaki. Warto wiedzieć, że 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminy z grupy B oraz C, A, E . Znajdziemy w nich potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem i chorujących na cukrzycę. Pomagają także w problemach z układem pokarmowym. Unikać ich powinny osoby cierpiące na choroby nerek.
pyszna sałatka 🤤
OdpowiedzUsuń:)
Usuń