04 grudnia, 2020

10 książek kulinarnych pod choinkę

Książka to zawsze trafiony prezent. Według badania SW Research na zlecenie Empiku 35 proc. ankietowanych uważa, że to właśnie książki są jednymi z najbardziej pożądanych prezentów gwiazdkowych. Oto lista dziesięciu książek kulinarnych, które zachwycą nie tylko lubiących gotować. Można je kupić zarówno w księgarniach internetowych oraz w sklepach stacjonarnych. 


"Orzechy i pestki", Lara Gessler  

Wydana w tym roku książka Lary Gessler to ponad 350 stron, na których znajdują się nie tylko przepisy i inspiracje kulinarne. W książce można znaleźć praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki. Autorka opisała także ciekawe historie, obrzędy i zwyczaje związane z tytułowymi orzechami i pestkami. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele", Teresa Finney

Ta książka to super prezent nie tylko dla osób, które lubią gotować. Takim prezentem zachwycony będzie każdy fan serialu "Przyjaciele". W książce znajduje się ponad 100 przepisów na różne dania, które pojawiały się w dziesięciu sezonach słynnego serialu. Są przepisy na pyszne dania przygotowywane przez Monicę, ulubione kanapki Joeya czy ciasteczka babci Phoebe. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Domowe kiszonki, które leczą", Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska

Ta książka na pewno przypadnie do gustu osobom, które zdrowo się odżywiają i stawiają na naturalne produkty. Książka zawiera 80 przepisów na kiszone warzywa i owoce, a także inspiracje jak wykorzystać je w innych przepisach. Autorki radzą i dzielą się wskazówkami, jak przygotować składniki do kiszenia. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Piwo i dobre jedzenie", Janusz Palikot

Chociaż Janusz Palikot odszedł z polityki na dobre, nie daje o sobie zapomnieć. W swojej książce prezentuje przepisy na doskonałe jedzenie, które idealnie komponuje się z piwem. Autor zapewnia, że wszystkie przepisy są łatwe i mają bogaty smak. To książka idealna dla piwoszy i kucharzy.

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Jadłonomia po polsku", Marta Dymek

Marta Dymek jak zawsze nie zawodzi. Tym razem postawiła na tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które zostały podzielone na rozdziały według pór roku. Oprócz przepisów na polskie dania w wersji roślinnej można znaleźć mnóstwo praktycznych porad, wskazówek i inspiracji. Przepisy przypadną do smaku nie tylko weganom i wegetarianom. Roślinne potrawy zachwycą także mięsożerców.

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo", Laura Osęka

Wszystkie przepisy w tej książce to dania przygotowane z sezonowych owoców i warzyw. Są tu przepisy na śniadania, gulasze, zapiekanki i wypieki. Dania robi się łatwo, w jednym naczyniu, w piekarniku. Receptury inspirowane są potrawami z różnych stron świata, ale potrzebne składniki można bez problemu kupić w naszych rodzimych sklepach.

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Tradycyjna spiżarnia", Krzysztof Leśniewski

W tej ciekawej książce można znaleźć nie tylko przepisy, ale i mnóstwo wiedzy, porad i wskazówek na temat domowego przetwórstwa, która pochodzi ze starych podręczników gastronomicznych. Wśród 240 przepisów znajdują się takie perełki jak syrop z marchwi, suszony rabarbar czy szczaw oraz marmolady, dżemy i kompoty. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Nalewki z całą mocą", praca zbiorowa

Nalewki mają moc. Dzięki tej książce każdy będzie mógł przygotować pyszną domową nalewkę. Oprócz łatwych przepisów autorzy przedstawiają właściwości nalewek z owoców, ziół, orzechów i pędów sosny. Książka została wydana w formie albumu, który również nacieszy oko.

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Ramen w domu", Brian MacDuckston

Ta książka to prezent, który spodoba się wielbicielom kuchni japońskiej. Znajduje się w niej sporo przepisów na ramen w różnych odsłonach - od klasycznej po odważne w wyszukanych smakach. Wszystkie przepisy są łatwe, ale niebanalne. Dzięki nim można szybko zdobyć wiedzę o ramenie i nauczyć się perfekcyjnie gotować tę japońską zupę. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.


"Smacznie, zdrowo, ekspresowo. Poradnik dla kreatywnych i zapracowanych", Anna Kłosińska

To nie tylko książka z przepisami, ale i doskonały poradnik o tym, jak dobrze zaplanować i zorganizować się w kuchni. Autorka radzi w jaki sposób opracować zdrowe dania dla całej rodziny, które nie wymagają długich godzin spędzonych w kuchni. 

Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić.



Wszystkie zdjęcia pochodzą ze księgarni internetowych, w których można kupić wszystkie powyższe książki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...