Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe ma same zalety. Jest pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Składa się z dwóch warstw. Pierwszą z nich stanowi warstwa kokosowa, a drugą czekoladowa. Dwukolorowe ciasto będzie pięknie prezentować się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie 20 minut + pieczenie 60 minut
Forma keksówka o długości 32 cm
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego
- Przygotowujemy kruszonkę. Do roztopionego oleju kokosowego dodajemy mąkę pszenną i cukier trzcinowy. Mieszamy, aż powstanie kruszonka. Jeżeli jest zbyt mokra, można dodać więcej mąki.
- W dużej misce mieszamy składniki suche - mąkę pszenną, ksylitol i proszek do pieczenia.
- W mniejszej misce mieszamy składniki mokre - jogurt, olej i jajka.
- Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedna powinna być nieco mniejsza.
- Do mniejszej części dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
- Delikatnie przelewamy na ciasto kokosowe. Wierzch wyrównujemy szpatułą i posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kroimy na porcje i podajemy z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości ma kakao?
Za ciemny kolor i pyszny smak warstwy czekoladowej odpowiada kakao. Właściwości zdrowotne kakao znane są od tysięcy lat. Majowie i Aztekowie pijali napój bogów z proszku z nasion kakaowca. Drzewa kakaowca rosną dziko w laskach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao to prawdziwa skarbnica zdrowia. Znajdziemy w nim zdrowe tłuszcze, witaminy i substancje odżywcze. Kakao jest źródłem przeciwutleniaczy, poprawia pamięć, nastrój i działa kojąco na układ nerwowy. Wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia. Kakao to źródło kofeiny, witamin z grupy B, K, E, kwasu foliowego oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Wartość energetyczna została policzona w kalkulatorze kalorii calories-info.com.
Składniki na 8 porcji
- Mąka (pszenna): 2 szklanki / 340g / 1237 kcal
- Jogurt grecki: 180g / 106 kcal
- Olej słonecznikowy: 100g / 884 kcal
- Ksylitol: 100g / 240 kcal
- Wiórki kokosowe: 50g / 296 kcal
- Jajko: 3 sztuki / 180g / 257 kcal
- Kakao: 2 łyżki / 20g / 45 kcal
- Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki / 10g / 5 kcal
3070 kcal łącznie
Węglowodany: 399 g
Tłuszcze: 145 g
Białko: 80 g
383 kcal / porcja
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 18 g
Białko: 10 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com.
Pyszne ciasto i jak pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój przepis na kruszonkę. Chętnie wykorzystam :)
Pozdrawiam ciepło :)
Polecam przepis. Idealny na święta :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pyszne domowe ciacho. Mniam 😋
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
Usuń