10 lutego, 2021

Pieczona ciecierzyca


Pieczona ciecierzyca to pyszna i aromatyczna przekąską, która może zastąpić chipsy i paluszki. Chrupiąca ciecierzyca jest pyszna i aromatyczna. To zdrowa przekąska, w której kryje się mnóstwo zdrowia. Oto przepis na łatwe i szybkie małe danie, czyli pieczoną ciecierzycę.


40 minut
2 porcje

1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. 
  • Wlewamy oliwę z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. 
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut. 
  • Wyjmujemy i przesypujemy do miseczki. 
  • Pieczoną ciecierzycę podajemy jako przekąskę.

Jakie właściwości ma ciecierzyca?

Ciecierzyca to nie tylko smak, ale i sporo zdrowia. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...