Pieczona ciecierzyca to pyszna i aromatyczna przekąską, która może zastąpić chipsy i paluszki. Chrupiąca ciecierzyca jest pyszna i aromatyczna. To zdrowa przekąska, w której kryje się mnóstwo zdrowia. Oto przepis na łatwe i szybkie małe danie, czyli pieczoną ciecierzycę.
40 minut
2 porcje
1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
- Wlewamy oliwę z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut.
- Wyjmujemy i przesypujemy do miseczki.
- Pieczoną ciecierzycę podajemy jako przekąskę.
Jakie właściwości ma ciecierzyca?
Ciecierzyca to nie tylko smak, ale i sporo zdrowia. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz