18 listopada, 2014

Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek

Ciasto z kaszy gryczanej

Kasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto.


Składniki
2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego
2 szklanki wody
3 jabłka
3 łyżki miodu
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru

Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu odparowania płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się z warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi. Porcje ciasta można podawać polane syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.

Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź i cynk. Poprawia pracę jelit i dobrze wpływa na układ krążenia. Kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. 

Ciasto z kaszy gryczanej - skladniki

Ciasto z kaszy gryczanej

Ciasto z kaszy gryczanej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...