Kasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Oto przepis na gryka cake, czyli ciasto z kaszy gryczanej z dodatkiem słodkich jabłek.
45 minut
keksówka o długości 25 cm
2 szklanki wody
2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka kefiru lub mleka owsianego
3 jabłka
3 łyżki miodu
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
- Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu odparowania płynów. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok.
- Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy.
- Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej).
- Ciasto składa się z warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi.
- Ciasto z kaszy gryczanej podajemy na deser. Porcje ciasta można podawać polane syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.
Kasza gryczana - składniki odżywcze i właściwości
Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź i cynk. Poprawia pracę jelit i dobrze wpływa na układ krążenia. Kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.
Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź i cynk. Poprawia pracę jelit i dobrze wpływa na układ krążenia. Kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz