30 lipca, 2015

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami


Faszerowana papryka

Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie. Oto sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną.


60 minut
2-4 porcje

2 papryki czerwone
1 mała cebula
1 marchewka
100 g kaszy gryczanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

  • Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu.
  • Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka. 
  • Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy ją z warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut. 
  • Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C ok. 40 minut. 
  • Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Czerwona papryka - właściwości i składniki odżywcze

Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Ma pozytywne działanie na samopoczucie.

Faszerowana papryka - składniki

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka


6 komentarzy:

  1. To jest pyszne :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. A my nadal faszerowałyśmy do tej pory tylko pomidory :P Papryka musi być też pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowane papryki, dobre też są pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowane warzywa. Papryka faszerowana jest przepyszna.
    Bardzo fajny przepis. Taki przez duże B.
    Fajny blog, a w tle moje ukochane pomidorki :)
    Będę tu często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...