Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie. Oto sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną.
60 minut
2-4 porcje
2 papryki czerwone
1 mała cebula
1 marchewka
100 g kaszy gryczanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
świeżo mielony pieprz
- Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu.
- Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka.
- Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy ją z warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut.
- Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C ok. 40 minut.
- Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Czerwona papryka - właściwości i składniki odżywcze
Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Ma pozytywne działanie na samopoczucie.
Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Ma pozytywne działanie na samopoczucie.
To jest pyszne :):):)
OdpowiedzUsuńA my nadal faszerowałyśmy do tej pory tylko pomidory :P Papryka musi być też pyszna :)
OdpowiedzUsuńFaszerowane pomidory też są pyszne! ;)
UsuńUwielbiam faszerowane papryki, dobre też są pomidory :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa. Papryka faszerowana jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Taki przez duże B.
Fajny blog, a w tle moje ukochane pomidorki :)
Będę tu często zaglądać :)
Dziękuję oraz zapraszam! :)
Usuń