Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a czas przygotowania jest krótki. Sałatkę można podawać na różne okazje. Oto przepis na sałatkę z rukoli i fety z dodatkiem pieczonej piersi kurczaka i pomidorów.
30 minut
2-4 porcje
1 opakowanie rukoli
1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
1 duży pomidor
250 g piersi kurczaka
1 opakowanie jogurtu greckiego light
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
- Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy papryką, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę) kroimy w kostkę.
- Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Sałatkę z rukoli i fety można podawać z ulubionym pieczywem.
Rukola - właściwości
Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.
Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz