13 listopada, 2014

Krem dyniowy

Krem dyniowy

Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Oto przepis na krem dyniowy. 


30 minut
2 duże porcje

3 szklanki bulionu warzywnego
1 dynia hokkaido
1 marchewka
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
kilka szczypt chili

  • Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze plastry. 
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. 
  • Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  • Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli.
  • Zupę krem dyniowy podajemy na obiad.

O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać w przepisie na dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie.

Krem dyniowy

Krem dyniowy

Krem dyniowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...