Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Oto przepis na krem dyniowy.
30 minut
2 duże porcje
3 szklanki bulionu warzywnego
1 dynia hokkaido
1 marchewka
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
kilka szczypt chili
- Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze plastry.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut.
- Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli.
- Zupę krem dyniowy podajemy na obiad.
O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać w przepisie na dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz