Wątróbka ma tyle samo fanów, co hejterów, dla których jest tylko smutnym wspomnieniem z dzieciństwa. Nie każdy jednak wie, że zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Oto przepis na pieczoną wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą.
500 g wątróbki drobiowej
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól morska
świeżo mielony pieprz
- Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki.
- Jabłko myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko i cebulę mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprz. Ostawiamy na ok. 30 minut.
- Wątróbkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Mix jabłkowo-cebulowy układamy w drugim naczyniu żaroodpornym.
- Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20 minut.
- Pieczoną wątróbkę można podawać z kaszą gryczaną.
Wątróbka - składniki odżywcze i właściwości
Wątróbka jest wartościowa. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, która wzmacnia odporność organizmu i spowalnia procesy starzenia. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo i dlatego polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Trzeba jednak pamiętać, że wątróbka zawiera dużo cholesterolu i puryn. Dlatego chorzy na dnę moczanową i walczący z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni jej unikać.
Wątróbka jest wartościowa. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, która wzmacnia odporność organizmu i spowalnia procesy starzenia. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo i dlatego polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Trzeba jednak pamiętać, że wątróbka zawiera dużo cholesterolu i puryn. Dlatego chorzy na dnę moczanową i walczący z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni jej unikać.
zrobione, pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję za inspirację :)) Nigdy nie jadłem wątróbki z piekarnika :) Najwyższy czas spróbować. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNajwiększą zaletą pieczonej wątróbki jest to, że mięso nie jest ciężkie i nie ocieka tłuszczem, jak w przypadku smażonej. Smacznego! :)
Usuńwątróbka to nie mięso!
OdpowiedzUsuńa co kwiatek ??
Usuńpodroby zaliczamy do mięs
Drugi raz już robię, tym razem z wątróbki indyczej. Bardzo fajny jest ten przepis. A teraz, z młodymi ziemniaczkami pieczonymi po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że Ci smakuje :)
UsuńPrzepyszny przepis 😍
OdpowiedzUsuń:)
Usuń