Każdy lubi zapach świeżego pieczywa. Takie smakuje najlepiej, ale jeszcze smaczniejsze będzie pieczywo własnego wypieku. Poniżej przepis na domowe bułeczki z siemieniem lnianym.
2 godziny
4-6 porcji
Siemię lniane - właściwości i składniki odżywcze
Siemię lniane to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Reguluje poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera cynk, magnez i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W siemieniu lnianym znajdziemy witaminę E, flawonoidy, fitoestrogenty, błonnik i lecytynę. Ma także działanie przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu miażdżycy i poprawia nastrój.
500 g mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
10 g świeżych drożdży
4 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
- Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę i siemię lniane, a następnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste - wodę. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i łatwo odchodzić od palców.
- Następnie z ciasta formujemy kulki (ok. 10 sztuk). Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.
- Z wyrośniętych kulek formujemy mniejsze, robimy małą dziurkę na środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch każdej bułeczki delikatnie smarujemy miodem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 35 - 40 minut.
- Podajemy na śniadanie i jako dodatek do innych potraw.
Siemię lniane - właściwości i składniki odżywcze
Siemię lniane to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Reguluje poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera cynk, magnez i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W siemieniu lnianym znajdziemy witaminę E, flawonoidy, fitoestrogenty, błonnik i lecytynę. Ma także działanie przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu miażdżycy i poprawia nastrój.
Fajne bede dodawac do bulek rogali itp super pomysl
OdpowiedzUsuńSiemię lniane to bardzo fajny dodatek do różnych wypieków. Oprócz pieczywa polecam także do ciasteczek owsianych :)
Usuń