26 listopada, 2014

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy


Sos chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc sos można robić bez względu na pogodę za oknem. Oto łatwy przepis na sos chrzanowy. 


10 minut
1 porcja

1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
sól ziołowa śródziemnomorska
pieprz świeżo mielony

  • Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. 
  • Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. 
  • Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.
  • Sos chrzanowy to ciekawe uzupełnienie dań z mięsem, z rybami i wegetariańskich.

Jakie właściwości ma chrzan?

Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, siarkę. Pobudza apetyt, dlatego może znaleźć się w menu niejadków. 

Sos chrzanowy - składniki

Sos chrzanowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...