Sos chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc sos można robić bez względu na pogodę za oknem. Oto łatwy przepis na sos chrzanowy.
10 minut
1 porcja
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
sól ziołowa śródziemnomorska
pieprz świeżo mielony
- Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy.
- Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu.
- Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.
- Sos chrzanowy to ciekawe uzupełnienie dań z mięsem, z rybami i wegetariańskich.
Jakie właściwości ma chrzan?
Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, siarkę. Pobudza apetyt, dlatego może znaleźć się w menu niejadków.
Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, siarkę. Pobudza apetyt, dlatego może znaleźć się w menu niejadków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz