Kasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo. Poniżej prosty przepis na kaszę jęczmienną, która wraz z boczniakami tworzy zgodną i smaczną parę.
30 minut
2-4 porcje
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
250 g boczniaków
2 małe czerwone cebule
1 pęczek cienkiego szczypioru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
- Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania.
- Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Zostawiamy łyżkę szczypioru, aby posypać danie przed podaniem. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i szczypior. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody.
- Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy.
- Kaszę jęczmienną z boczniakami podajemy na ciepło posypaną szczypiorem.
Jakie właściwości mają boczniaki?
Boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B, C. Znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen, cynk. Boczniaki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawiają odporność organizmu.
Fani tych smacznych grzybów mogą spróbować prostego przepisu na boczniaki z patelni.
Mniam :) Lubię boczniaki, jeszcze nie jadłam je z kaszą jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńSkład dania wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam boczniaki tylko z patelni.
Jesteśmy fankami boczniaków i w takiej odsłonie również by nam bardzo smakowały :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na kaszę ;)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taki wegetariański obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ! Zjadłabym takie danie.
OdpowiedzUsuń