Dip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Dip pasuje do wielu różnych dań na ciepło i na zimno. Składniki są sklepach bez względu na porę roku. Oto przepis na dip szpinakowy.
15 minut
2-4 porcje
1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
100 g świeżego szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz- Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy.
- Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim.
- Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Gotowy dip wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły.
- Podajemy z gotowanymi warzywami.
- Dip szpinakowy to uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami.
O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek.
Bardzo aromatycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie jest :)
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek do każdego dania :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten dip :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten dip :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten dip :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo prosty i szybki. Zamiast jogurtu greckiego użyłam zwykłego, naturalnego, bo akurat taki miałam w lodówce i wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuń