03 września, 2015

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Dip pasuje do wielu różnych dań na ciepło i na zimno. Składniki są sklepach bez względu na porę roku. Oto przepis na dip szpinakowy. 


15 minut
2-4 porcje

1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
100 g świeżego szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz

  • Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. 
  • Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. 
  • Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
  • Gotowy dip wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły. 
  • Podajemy z gotowanymi warzywami. 
  • Dip szpinakowy to uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami.

O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe  oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek

Dip szpinakowy - składniki

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy


7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...