31 sierpnia, 2015

Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo. Poniżej prosty przepis na kaszę jęczmienną, która wraz z boczniakami tworzy zgodną i smaczną parę.


30 minut
2-4 porcje

100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
250 g boczniaków
2 małe czerwone cebule
1 pęczek cienkiego szczypioru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

  • Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. 
  • Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Zostawiamy łyżkę szczypioru, aby posypać danie przed podaniem. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach. 
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i szczypior. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody. 
  • Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy. 
  • Kaszę jęczmienną z boczniakami podajemy na ciepło posypaną szczypiorem.

Jakie właściwości mają boczniaki?

Boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B, C. Znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen, cynk. Boczniaki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawiają odporność organizmu. 

Fani tych smacznych grzybów mogą spróbować prostego przepisu na boczniaki z patelni.

Kasza jęczmienna z boczniakami - składniki

Kasza jęczmienna z boczniakami - składniki

Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami


Wegetariański obiad V

6 komentarzy:

  1. Mniam :) Lubię boczniaki, jeszcze nie jadłam je z kaszą jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład dania wyśmienity :)
    Do tej pory jadłam boczniaki tylko z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteśmy fankami boczniaków i w takiej odsłonie również by nam bardzo smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym taki wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda ! Zjadłabym takie danie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...