Tuńczyka można przygotować na wiele sposobów. Niezawodny jest w sałatkach. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, aby wyczarować obłędną potrawę z tuńczykiem w roli głównej. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy.
30 minut
2-4 porcje
200 g jarmużu
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka ciecierzycy
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
3 szalotki
garść oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
sos sezamowy
1 duże opakowanie jogurtu greckiego light
2 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
kilka kropli soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
- Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
- Tuńczyk odsączamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalew i dodajemy do tuńczyka.
- Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą.
- Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie.
Osobom, które lubią tuńczyka polecam także inną wersję takiej sałatki z jajkiem i ogórkami kiszonymi. W tym poście można także przeczytać o tym, dlaczego warto jeść tuńczyka.
Może w takim daniu polubiłybyśmy jarmuż w innym wydaniu niż na słodko :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu na słodko :)
UsuńNie jadłam jeszcze jarmużu. Jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos sezamowy :)
Sam jarmuż nie robi wrażenia, ale jako składnik w pastach do pieczywa, sałatkach czy omletach jest rewelacyjny :)
UsuńCiekawe połączenie produktów, myślę, że sama bym tak tego nie zestawiła. Musze wypróbować ten smak :)
OdpowiedzUsuń