Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku.
Składniki (4 porcje)
100 g kaszy kuskus
garść orzechów nerkowca
garść suszonych daktyli
garść suszonej żurawiny
1 łyżka sezamu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tahini
Kaszę kuskus umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię i odstawiamy na pięć minut. W tym czasie siekamy daktyle. Kiedy kuskus wchłonie wodę dodajemy nerkowce (można je wcześniej trochę pokruszyć), posiekane daktyle, żurawinę i sezam. Następnie dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam tahini naturalnego firmy Primavika, które zawiera 100 proc. prażonego sezamu. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kuskusiankę można jeść zamiast owsianki na śniadanie lub zabierać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Kuskusianka smaczna jest także następnego dnia, kiedy orzechy nerkowca zmięknął.
O właściwościach tej kaszy można przeczytać w przepisie na kuskus z warzywami.
Fajna przekąska do pracy :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić dzień wcześniej .
totalnie moje smaki!
OdpowiedzUsuńTotalnie przepyszna kuskusianka! Wypróbowany przepis dający turbodoładowanie. Zajadam się nią zarówno na śniadania, jak i kolację. Banalna w przygotowaniu, ale starannie przyrządzona odwdzięcza się pieszcząc nasze kubki smakowe. Aby się nie rozpisywać, w skrócie - jestem największym fanem tej potrawy i gdybym miała wybrać jedno danie, które mam jeść do końca życia, to bez wahania mogę wskazać na kuskusiankę w tym wydaniu.
OdpowiedzUsuńMaster of taste.
Chcę ją jeść!
N.
Bardzo mi miło, że Ci tak bardzo smakuje kuskusianka w moim wydaniu :)
Usuń