Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku. Oto łatwy przepis na kaszę kuskus z dodatkiem suszonych owoców i orzechów nerkowca.
15 minut
4 porcje
100 g kaszy kuskus
garść orzechów nerkowca
garść suszonych daktyli
garść suszonej żurawiny
1 łyżka sezamu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tahini
- Kaszę kuskus umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię i odstawiamy na pięć minut.
- W tym czasie siekamy daktyle.
- Kiedy kuskus wchłonie wodę dodajemy nerkowce (można je wcześniej trochę pokruszyć), posiekane daktyle, żurawinę i sezam.
- Następnie dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam tahini naturalnego firmy Primavika, które zawiera 100 proc. prażonego sezamu. Całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną kuskusiankę można jeść zamiast owsianki na śniadanie lub zabierać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego.
- Kuskusianka smaczna jest także następnego dnia, kiedy orzechy nerkowca zmięknął.
O właściwościach tej kaszy można przeczytać w przepisie na kuskus z warzywami.
Fajna przekąska do pracy :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić dzień wcześniej .
totalnie moje smaki!
OdpowiedzUsuńTotalnie przepyszna kuskusianka! Wypróbowany przepis dający turbodoładowanie. Zajadam się nią zarówno na śniadania, jak i kolację. Banalna w przygotowaniu, ale starannie przyrządzona odwdzięcza się pieszcząc nasze kubki smakowe. Aby się nie rozpisywać, w skrócie - jestem największym fanem tej potrawy i gdybym miała wybrać jedno danie, które mam jeść do końca życia, to bez wahania mogę wskazać na kuskusiankę w tym wydaniu.
OdpowiedzUsuńMaster of taste.
Chcę ją jeść!
N.
Bardzo mi miło, że Ci tak bardzo smakuje kuskusianka w moim wydaniu :)
Usuń