Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak.
2 godziny
320 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
200
g mąki graham
50
g mąki orkiszowej
8 g suchych drożdży
3
łyżki suszonych pomidorów
2
łyżki czarnuszki
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka ksylitolu lub cukru
1
łyżeczka ziołowej oliwy z oliwek
- Mąki mieszamy w jednej dużej misce. Dodajemy drożdże i przyprawy. Można użyć gotowej przyprawy - mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki firmy Dary Natury.
- Następnie dodajemy wodę gazowaną i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek.
- Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Warto zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
- Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową. Smaczny jest także bez żadnych dodatków.
W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym jakie właściwości mają pomidory, można przeczytać w przepisie na pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami.
Chleb własnoręcznie wyrobiony jest najsmaczniejszy. A ten graham musi być super smaczny :):):)
OdpowiedzUsuńDo tego masełko i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba :D
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam taki chleb :)
OdpowiedzUsuń