01 czerwca, 2019

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi

Chleb był znany już w czasach starożytnych. W Egipcie powstały pierwsze przepisy na zakwas do wypieku chleba. W Grecji kromki chleba podawano do wszystkich posiłków, a w starożytnym Rzymie piekarnie były bardzo dochodowym biznesem. Pieczenia chleba wcale nie jest trudne, a domowe świeże pieczywo jest najlepsze. Oto przepis na pyszny chleb z nasionami konopi, które smacznie chrupią w trakcie jedzenia. 


Składniki
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
500 ml letniej wody + 3 łyżki
1 szklanka ziaren konopi niełuskanych + 2 łyżki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
1 płaska łyżka soli

Do miseczki przekładamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki wody i syrop z agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi. Wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) i pieczemy ok. 40-50 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Chleb z ziarnami konopi kroimy na kromki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Niełuskane nasiona konopi należą do składników z gamy superfoods. Ich ojczyzną jest Azja Środkowa, a dobroczynny wpływ nasion na zdrowie jest znany już od 3 tysięcy lat. 
W nasionach konopi znajdziemy pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białko, które może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Nasiona to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 oraz aminokwasów. W nasionach znajduje się spora dawka błonnika, który bardzo dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Są bogate w magnez, fosfor, cynk i żelazo. Mnóstwo w nich witamin jak A, B1, B2, B3, B6, C i E, która chroni przed wolnymi rodnikami. Nasiona konopi pozytywnie wpływają na pracę serca i układ krwionośny. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Nasiona konopi wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, a także chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Regularne jedzenie nasion konopi to także zastrzyk dla urody. Pozytywnie wpływają i poprawiają wygląd skóry. 
Niełuskane nasiona konopi to bardzo zdrowy i pełen wartości odżywczych dodatek do różnych potraw. Są smacznym uzupełnieniem diety osób, które czynnie uprawiają spor. Sprawdzą się w żywieniu wegeteriańskim i wegańskim. 
Nasiona konopi mają delikatny, orzechowo-słonecznikowy smak. Nasiona można dodać całe lub zmielone. Mogą być smacznym składnikiem porannej owsianki czy jaglanki. Dobrze smakują z jogurtem i owocami. Zmielone nasiona można dodać do koktajlu lub smoothie. Nasiona konopi można także dodawać do sałatek, posypać dania z kaszami lub makaronami. Świetnie smakują w wypiekach słodkich i wytrawnych. Aby się o tym przekonać, najlepiej upiec ten pysznych chleb z nasionami konopi
W nasionach konopi siewnej nie ma aktywnego składnika THC, który wykazuje  działanie psychoaktywne. Jedzenie nasion konopi jest bezpieczne dla zdrowia i legalne. Spożywanie nasion konopi nie powoduje uzależnień ani stanów psychotycznych.

Niełuskane nasiona konopi wysokiej jakości można kupić w sklepie internetowym www.hempking.eu. To nasiona z upraw ekologicznych, wyhodowane bez GMO i sztucznych nawozów, w 100 proc. organiczne i naturalne. Oprócz niełuskanych nasion w sklepie www.hempking.eu można znaleźć szeroki wybór olejków i olejów CBD, maści i past. 

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi

Chleb z ziarnami konopi


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...