22 stycznia, 2016

Kremowa zupa z pieczarek

Kremowa zupa z pieczarek

W XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad.


Składniki
300 g pieczarek
2 ziemniaki
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oleju kokosowego
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz
garść rukoli, natki lub koperku

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy na kilka minut. Następnie blendujemy, dodając jogurt naturalny, tymianek i majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek. Przed podaniem posypujemy posiekaną rukolą, natką lub koperkiem.

Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g pieczarek to zaledwie 16 kalorii.

Kremowa zupa z pieczarek - składniki

Kremowa zupa z pieczarek

Kremowa zupa z pieczarek

Kremowa zupa z pieczarek


Niskokaloryczny styczeń 2016


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy-kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jogurt raczej być musi? Ewentualnie myślisz, że można dodać "śmietanki" słonecznikowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :) Myślę, że śmietanka słonecznikowa będzie dobrym zamiennikiem :)

      Usuń
  3. No to już wiem co jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pieczarki i jem je dość często. Nawet nie wiedziałam, że sa takie zdrowe :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna i niezwykle pyszna zupa :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra i lekka wege zupa :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...