08 stycznia, 2016

Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki

Pierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie. Oto przepis, który sprawi, że nawet mięsożercy będą wniebowzięci.


60 minut
4 porcje

1 cukinia 
1 brokuł 
4 średnie ziemniaki 
1 pęczek dymki 
1 ząbek czosnku 
garść rukoli 
1 łyżeczka oregano 
szczypta suszonej kolendry 
szczypta ostrej papryki 
szczypta cząbru 
szczypta kurkumy 
sól ziołowa 
pieprz świeżo mielony
kilka czarnych oliwek

  • Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na kilka minut. 
  • W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą patelnię wrzucamy plastry cukinii i grillujemy kilka minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym. 
  • Brokuł kroimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. 
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 
  • Dymkę razem ze szczypiorem i rukolę siekamy. 
  • Ugotowane i odcedzone brokuły i ziemniaki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy dymkę, szczypior, rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy dłońmi formujemy burgery. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grillowaną cukinię, a na niej po jednym burgerze. Przykrywamy kolejnym plastrem cukinii. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. 
  • Przed podaniem przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy jedną czarną oliwką. 
  • Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Świetnie pasują do nich ostre sosy orientalne.

Fanom brokuł polecam także przepis na kremową zupę z prażonymi migdałami. W tym poście można także przeczytać o właściwościach brokuł. 

Zielone wegeburgery bez bułki - składniki

Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki


Niskokaloryczny styczeń 2016


6 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że przepis ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis i sposób podania kotlecików na medal :) Zielone górą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł :D Tyle zieleni w jednym daniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z cukinią zamiast bułek. Zawsze mniej kalorii i zdrowiej :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, wyglądają bezbłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...