Ten przepis przypadnie do gustu, tym którzy szukają nowych pomysłów na śniadanie. To bardzo ciekawy zamiennik owsianki, który doda energii. Doskonały smak i prosty przepis - to zalety tego niebanalnego dania.
20 minut
2 porcje
100 g kaszy bulgur
250 g truskawek
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego
garść nerkowców
- Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Truskawki i jabłko kroimy w kostkę.
- Do kaszy dodajemy pokrojone owoce, orzechy i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy.
- Nakładamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
- Bulgur z owocami zjadamy na ciepło, ale równie smaczny jest na zimno, np. jako deser po obiedzie.
Inne przepisy, w których jednym ze składników jest kasza bulgur to:
Jakie właściwości ma kasza bulgur?
Co zawiera kasza bulgur? To kasza pszeniczna bogata w kwas foliowy i błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera potas, fosfor, żelazo i magnez, którego ma najwięcej z tej grupy kasz - manny i kuskus. Bulgur zawiera także witaminy A, z grupy B, E i K. Ile kalorii ma bulgur? To niskokaloryczna kasza. 100 g to 83 kalorie.
W sezonie truskawkowym zrobię :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na moją ulubioną kaszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ! Chętnie wypróbuję go na śniadanie któregoś dnia :} Do tej pory robiłam sobie taki kuskus na ciepło, ale rzeczywiście, bulgur też może być pyszny w tej odsłonie.
OdpowiedzUsuńTo też mój pierwszy raz z bulgurem na słodko. To strzał w dziesiątkę! :)
UsuńAle to musi smakować :D
OdpowiedzUsuńOj smakuje! I to jak! :)
UsuńUwielbiam kaszę bulgur! To musiało być pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń