Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem. Oto przepis na ziołowy chleb, którego zapach będzie czuć w całym domu.
2 godziny
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g mąki gryczanej
320 ml wody
8 g suchych drożdży
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka cząbru
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka oliwy z oliwek
- Mąkę żytnią mieszamy z mąką gryczaną. Dodajemy suche drożdże i wszystkie przyprawy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za rzadkie trzeba dodać trochę mąki, a jeżeli za gęste - wodę.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Bochenek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch starannie smarujemy oliwą z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 50 minut. Studzimy na kratce.
- Chleb ziołowy podajemy z dowolnymi dodatkami, ale równie dobry jest sam.
Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Dominującym ziołem w tym chlebie jest czosnek niedźwiedzi. To przyprawa, która pomaga w procesach przemiany materii, zapobiega wzdęciom, ma działanie odtruwające. Jest bogaty w siarkę roślinną, dzięki której korzystnie wpływa na układ krwionośny. Związki siarki są także skuteczne w chorobach reumatycznych. Czosnek niedźwiedzi pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu, a podnieść "dobrego". Zawiera żelazo i przeciwutleniacze, które niszczą wole rodniki. Jest pomocny w zwalczaniu grzybów, bakterii i pasożytów. Czosnek niedźwiedzi to również zastrzyk dla urody. Dzięki niemu włosy będą lśniące, a paznokcie mocne.
Wygląda wspaniale! Mam niesamowitą ochotę na to cudo! :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jego smaku i aromatu. Z pewnością intensywny i ziołowy, ale na pewno nie nadaje się do każdego połączenia. Niemniej z chęcią bym wypróbowała.
OdpowiedzUsuńNiesamowity kolor. Jak dla mnie masełko i taki chlebek i nic więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńWyglada intrygująco :) Zielony chlebek ! Musi byc pyszny
OdpowiedzUsuńBajeczny chlebek! :) Cudo :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że kolor tego chlebka mocno mną zaintrygował : ) Choćby właśnie dla takiego niecodziennego efektu warto go upiec, tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty. Sama przepadam za wszelkiego rodzaju ziołami, ciągle próbuję różnych mieszanek, a i czosnkiem niedźwiedzim nie pogardzę. Aromat przy pieczeniu tego chleba musi być obłędny, choć pewnie niektórzy będą narzekali na smak zdominowany przez zioła. Cóż, najwyżej zjem chleb sama, nawet i bez dodatków : ) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Chlebuś wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKolor robi wrażenie :D Ciekawe czy nas tata zdecydowałby się go zjeść :P On jest wrażliwy na wszystko co zielone :D
OdpowiedzUsuńCóż za kolor :)
OdpowiedzUsuń