Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki.
10 minut
2 porcje
1 opakowanie białego serka light typu Bieluch
8 rzodkiewek
1 szalotka
garść rukoli
sól
pieprz ziołowy
- Szalotkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rukolę myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
- Serek przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Solimy już na kanapkach, ponieważ wcześniej serek może zrobić się wodnisty.
- Lekki serek z rukolą i rzodkiewką podajemy na śniadanie z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi.
Jakie właściwości ma rukola?
Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.
Idealne letnie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Idealny na dobry początek dnia :) pycha :D
OdpowiedzUsuńSerek wygląda bardzo apetycznie. Z takim ryżowym chlebkiem zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńRobimy bardzo często taki serek <3
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na naszym blogu <3
Dzięki za zaproszenie :)
UsuńAle cudo *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Doskonały, śniadaniowy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńTaki serek na śniadanko jest pyszny ! Ta rukola i rzodkiewka dodają konkretnego smaku :)
OdpowiedzUsuńO, właśnie takiej inspiracji potrzebowałam. super
OdpowiedzUsuńRobimy bardzo podobny serek, pyszny jest ze świeżym pieczywem! Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy, ekocozy.blogspot.com
Pyszne, śniadaniowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto chrupię to wiosną na kolację :) tak przekornie :)
OdpowiedzUsuńMi też zdarzyło się wcinać go na kolację ;)
UsuńPysznie! Bardzo ciekawy dodatek rukoli :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania
OdpowiedzUsuńWygląd znakomicie
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwspaniale prowadzony blog
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuń