08 sierpnia, 2016

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewką

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki. 


Składniki
1 opakowanie białego serka light typu Bieluch
8 rzodkiewek
1 szalotka
garść rukoli
sól
pieprz ziołowy

Szalotkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rukolę myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Solimy już na kanapkach, ponieważ wcześniej serek może zrobić się wodnisty. Lekki serek z rukolą i rzodkiewką podajemy na śniadanie z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi.

Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie.

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewką - składniki

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewką

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewką

Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewką


17 komentarzy:

  1. pyszne śniadanko :)

    pozdrawiam,
    Kaśka
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na dobry początek dnia :) pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Serek wygląda bardzo apetycznie. Z takim ryżowym chlebkiem zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanie wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robimy bardzo często taki serek <3

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na naszym blogu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudo *.*
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały, śniadaniowy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki serek na śniadanko jest pyszny ! Ta rukola i rzodkiewka dodają konkretnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, właśnie takiej inspiracji potrzebowałam. super

    OdpowiedzUsuń
  10. Robimy bardzo podobny serek, pyszny jest ze świeżym pieczywem! Mniam!
    Pozdrawiamy, ekocozy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Często chrupię to wiosną na kolację :) tak przekornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też zdarzyło się wcinać go na kolację ;)

      Usuń
  12. Pysznie! Bardzo ciekawy dodatek rukoli :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...